T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / ÇANKAYA - Beştepe Şehitleri İmam Hatip Ortaokulu

ÇEDES

Nis

ÇEDES (Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum) projesi kapsamında bu ayki değerimiz VATANSEVERLİK. Bu minvalde okulumuzda çeşitli etkinlikler yaptık. Vatanseverlik değerine dikkat çeken bir pano hazırladık. 120 filmini izledik. “Çanakkale Geçilmez” konulu tiyatro gösterisi hazırlayarak öğrencilerimizin vatan sevgisini duygularını kabarttık.

Öğrencilerimiz, vatanseverlik ruhunu canlı bir şekilde yansıtmak için sahnede Çanakkale oyununu büyük bir özveriyle sergilediler. Bu etkileyici performans, vatan sevgisinin ve fedakarlığın önemini öğrencilerimize derinlemesine hissettirdi.

Vatanseverlik değerini pekiştirmek amacıyla "120" adlı filmi izledik. Bu film, derin duygularla işlenmiş vatanseverlik temasıyla bizi etkiledi. Filmin anlatımı ve karakterlerinin yaşadığı deneyimler aracılığıyla vatan sevgisinin ve fedakarlığın önemini daha derinlemesine kavradık. "120" bize ülkeye olan bağlılığın ve vatanseverliğin insan hayatındaki önemli bir yerini hatırlattı.

Vatanseverlik değeri kapsamında öğrencilerimiz sınıfları gezerek yurdumuzun bugünlere gelmesinde büyük emeği olan kahramanlarımızı canlandırdılar. Nene Hatun, Sütçü İmam, Şahin Bey ve daha nice kahramanımız; sizlere minnettarız.

Nene Hatun'un cesareti, Sütçü İmam'ın fedakarlığı, Şahin Bey'in önderliği ve daha pek çok kahramanımızın kahramanlığına olan minnetimiz sonsuzdur. Onların özverisi ve fedakarlıkları, milletimizin varlığı ve bağımsızlığı için verdiği mücadelenin unutulmaz birer simgesidir. Öğrencilerimizin bu anlamlı etkinliği, genç nesillerin tarihlerine ve milli değerlerine olan bağlılıklarını pekiştirmeye ve bu kahramanları yaşatmaya yönelik önemli bir adımdır.

Mrt

ÇEDES (Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum) projesi kapsamında bu ayki değerimiz SABIR. Bu minvalde okulumuzda çeşitli etkinlikler yapmayı planladık.

Okulumuzda yapılan çalışmalar

• Satranç Turnuvası

• Turşu yapımı

• Tohum ekme

• Mandala boyama

• Okulda iftar

• Etamin işleme

• Puzzle etkinliği

• Sabır konulu kısa film izleme

• Sabır konulu kısa film yapımı

• Resim/Slogan Yarışması

• Yoğurt yapma

 Sabrın Filizleri

  Maydanoz, marul ve taze soğan yetiştirdik.

Satranç Turnuvası

Satranç turnuvası, öğrencilere sabır ve stratejiyi deneyimleme şansı verdi; her hamlenin önemli olduğu bu etkinlik, aynı zamanda hızlı düşünme ve stratejik planlama becerilerini de geliştirdi.

 Sabırın ve Heyecanın Mektupları

6/D sınıfı öğrencilerimiz Kahramanmaraş Mehmet Akif İnan İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri ile mektup arkadaşı oldular. Öğrencilerimiz ilk mektuplarını büyük bir heyecan ile yazdılar. Bu etkinlik ile yok olmaya yüz tutmuş eski alışkanlıklarımızı gün yüzüne çıkarıyor, sabır ve heyecan ile yeni arkadaşlarından gelecek mektupları bekliyorlar. 

Sabrın ve Dayanışmanın Lezzeti: Turşu Yaptık

ÇEDES Projesi saygı değeri kapsamında gerçekleştirdiğimiz sınıfta turşu yapımı etkinliği, öğrencilere sabrın ve beklemenin önemini öğretmenin yanı sıra pratik bir şekilde deneyimleme fırsatı elde ettik. Fermentasyon sürecinde sebzelerin lezzetli bir turşuya dönüşmesini beklerken, öğrenciler sabrın meyvelerini görmeyi ve bir hedefe ulaşmak için gereken çabayı anlamayı öğreniyorlar. Bu süreç, sabrın önemini vurgulamanın yanı sıra birlikte çalışma ve dayanışma duygularını da güçlendiriyor.

Oruçla Sabrımızı Sınadık

Ramazan orucu insanlara sabır ve tahammülü öğretirken, aynı zamanda nefsinin acziyetini ve fakriyetini ihtar eder. Bu kutsal ibadet, bir insanın beden ve ruh sağlığı üzerinde derin etkiler bırakırken, aynı zamanda manevi yönden de bir arınma ve gelişim sürecine işaret eder. Oruç tutmak, insanların sabır ve tahammül konusunda daha güçlü olmalarına katkı sağlarken aynı zamanda daha dikkatli ve bilinçli bir şekilde nefislerini kontrol etmelerine yardımcı olur.

Mandalayla Sabrın ve Yaratıcılığın İzinde!

Sabrı öğrencilerimizle öğretecek bir etkinlik daha... Öğrencilerimiz mandalalarını oluştururken sabır ve odaklanma becerilerini geliştirdiler. Bu etkinlik, öğrencilerimizin sanatsal yeteneklerini ve duygusal zekalarını keşfetmelerine olanak sağladı.

 Sabrın  İnceliklerini Etamin İşleyerek Keşfettik!

Okulumuzda, sabrın değerini vurgulamak ve aynı zamanda temel kodlama becerilerini öğretmek amacıyla öğrencilerimizle birlikte etamin işledik. Bu etkinlik sırasında öğrencilerimiz, detaylı ve zaman alıcı bir işin sonunda ortaya çıkan güzellikleri deneyimleyerek sabrın önemini kavradılar. Hem etamin işi yaparak hem de kodlama kavramlarını öğrenerek öğrencilerimiz, dayanıklılığın ve odaklanmanın ne kadar önemli olduğunu keşfettiler.

Yoğurt Mayalama

Çedes projesi sabır etkinliklerimizden birisi de “Yoğurt Mayalama” idi. Öğrencilerimiz oran-orantı yöntemini kullanarak doğal yoğurtlarını mayaladılar. Yoğurtlarını açmayı sabır ile bekleyen öğrencilerimiz daha sonra da mayaladıkları yoğurtları afiyetle yediler.

 Kısa Film Çalışması: “Sabır”

CEDES Projesi "sabır" değeri kapsamında öğrencilerimizle bir kısa film çektik. Okulda sabırlı davranmanın önemine odaklanan kısa filmimiz, öğrencilerin günlük yaşamlarında karşılaştıkları zorluklara ve sabırla nasıl başa çıkabileceklerine ışık tutuyor. Sınıf içindeki uyumsuzluklar, sınav stresi ve arkadaş ilişkilerindeki anlaşmazlıklar gibi konular, öğrencilerin sabırlı olmaları gereken durumlar arasında yer alıyor.

 Taziye Ziyareti

Öğrencimize başsağlığı ziyaretinde bulunarak ailesine sabırlar diledik. Acılarını paylaştığımızı ve yanlarında olduğumuzu ilettik.

 Sabır Dolu Puzzle

CEDES projesi sabır etkinliklerini öğrencilerimizle puzzle yaparak tamamladık. Puzzle yapmak, sabır gerektiren bir etkinliktir çünkü parçaların bir araya getirilmesi zaman ve dikkat gerektirir.

 

 

 

 

Şbt

ÇEVREME DUYARLIYIM DEĞERLERİME SAHİP ÇIKIYORUM (ÇEDES) PROJESİ ÇALIŞMA PLANI

        ÇEDES Projesi Uygulama Usul ve Esasları kapsamında yer alan tüm okul ve kurumlarımızda veli izin belgesiyle öğrencilerin katılım sağlayacağı değerler kulüpleri kurulacaktır. Değerler kulübü öğrencilerinin yaparak yaşayarak öğrenme odaklı değerler eğitimi faaliyetleri gerçekleştirmeleri planlanmıştır.

        Bu bağlamda, ‘ÇEDES Projesi Hazırlık Aşaması İş Takvimi’nin belirlenen süre içerisinde tamamlanması ve Örnek Faaliyet Planı doğrultusunda ÇEDES Koordinasyon Kurulu ile koordineli olarak çalışmaların başlatılması ve yapılan çalışmaların hassasiyetle takip edilmesi önem arz etmektedir.  

Ara

Seminer

ÇEDES projesi “Merhamet” değeri kapsamında Vitalin Vakfı’nı ziyaret ettik. Doç. Dr. Naime Yüksel Karasu, öğrencilerimizi Vakıfların tarihçesini, işleyiş şekli ve vakıf çeşitleri hakkında bilgilendirdi.

Deniz Fenerini Ziyaret

ÇEDES projesi kapsamında okulumuz öğrencileriyle Deniz Feneri derneğine tanışmaya ve kaynaşmaya, "iyilik" düşünüp "iyilik" yapmaya gittik. Deniz Feneri'nin Pursaklar'daki Orta Anadolu Lojistik merkezine misafir olduk.

 

Derneğin Faaliyetleri hakkında bilgi aldık, öğrencilerimiz iyilikte bizimde katkımız olsun diyerek, ihtiyaç sahibi aileler için hazırlanan gıda kolisi hazırlama çalışmalarımıza yardımcı oldular.

 

20 yıllık Deniz Feneri gönüllüsü Bilal dedeleriyle sohbet ettiler. Öğrencilerimize Derneğin faaliyetleriyle ilgili harika bir sunum yapıldı. Derneğin birimleri gezdirildi. Sonra öğrencilerimiz ihtiyaç sahipleri için yardım paketleri hazırladılar. Yardımlaşma faaliyetinin içinde olmaktan çok mutluluk duydular. Orada öğrencilerimize öğle yemeği ikramı yapıldı. Sonra birer kumbara hediye edip hayır dualarla bizi yolculadılar.

 

İyilikleriyle kalpleri ısıtan öğrencilerimize teşekkür ederiz.Teşekkürler gençler ve onları iyiliklere yönlendiren değerli öğretmenlerimize.

 

 

'' Bir yerlerde ‘Benim emeğime, ilgime, desteğime ihtiyaç duyanlar Var’ı yüreğimizde hissediyoruz.

 

İhtiyaçlılara Yardım

Cedes projesi yardımlaşma degeri kapsaminda ihtiyaç sahibi Bir ailenin Kış günü odun, kömür ve gıda ihtiyacını gidermek için destek ziyareti yaptık.

 

Öğretmenlerimizin Elinden Depremzelere Atkı, Bere, Eldiven

Okulumuz öğretmenleri depremzeler için atkı, bere ve eldiven örmek için bir araya geldi. Emeklerine teşekkür ederiz.

Resim ve Kompozisyon Yarışması

Okulumuz genelinde yardımlaşma ve merhamet konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışması yapıldı. Öğrenciler, belirtilen sürede eserlerini getirdi ve dereceye giren öğrencilere okul müdürümüz Fatma NİŞANCI tarafından ödülleri verildi.

Yardım Kumbaraları Dağıtıldı

Veren el, alan elden üstündür. Öğrencilerimize yardım kumbaraları dağıttık. Daha sonra ihtiyaç sahiplerine verilmek üzere toplanacaktır.

Kuşlar için Kafes Yaptık

Çedes projesi Aralık ayı Merhamet ve yardımseverlik değeri kapsamında 8. Sınıf öğrencilerimizle birlikte okulumuzun yanındaki parktaki ağaçlara soğuk kış günlerinde kuşlara barınak olması için kuş kafesleri astık.

 

"Hayvan sevgisi ve merhamet duygularını geliştirmek amacıyla yapılan etkinlikte öğrencilerimiz, çeşitli malzemelerle yaptıkları rengarenk kuş yuvalarını beslenme ve barınma zorluğu çeken kuşlar için parktaki ağaçlara yerleştirdi. Yerleştirdikleri kuş yuvalarının

içerisine yem de bırakarak kuşların beslenmesine ve barınmasına imkan sağladılar

Bileklikler Yaptık

Yardımlaşma ve merhamet konulu değerimiz için teknoloji ve tasarım dersinde bileklik yaptık. Bileklikleri satarak elde ettiğimiz geliri ihtiyaç sahiplerine dağıtacağız.

Ara

Sorumluluğumuzu Üzerimize Alalım

ÇEDES Projesi kapsamında “Sorumluluk” teması altında öğrencilerin kendilerine, ailelerine, hayvanlara ve doğaya karşı sorumluluklarını yerine getirdiler.

 En Temiz Sınıf

Sınıfımızı temiz tutmaktan da sorumluyuz. “En temiz sınıf” yarışması yaptık. Yarışmayı kazanan 5D sınıfı ile kutlama pastası kestik.

Film Keyfi

 Tourette (hıçkırık) sendromu olan bir öğretmen hikayesini anlatan “Hichki” filmini okulumuz konferans salonunda izledik. Öğrencilerin hayatlarındaki olumsuz koşullara rağmen üzerine düşen sorumlulukları yerine getirerek iyi okulları kazanmak için gayret ederler.

Komşularımızı Ziyaret 

Okulumuza yakın komşularımızı ziyarete gittik. “Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır” diyerek yanımızda götürdüğümüz kahve ve lokumları hediye ettik.

Çevremize Karşı Sorumluyuz

Çevremizin temizliğinden, düzeninden ve güzelliklerle donatılmasından da sorumluyuz. Bu felsefeyle yola çıkarak okulumuzun bahçesine öğrenci ve öğretmenlerimizle kışa uygun çiçekler diktik. Günlük bakımlarını sulamalarını kontrollerini öğrencilerimiz yapıyor.